martes, 12 de julio de 2022

Festival Portalblau, arts escèniques de pura essència mediterrània


L'estiu no s'atura, i nosaltres tampoc. Després de passar pel Festival Emergent i per Girona, vam voler seguir gaudint de la Costa Brava i la següent parada va ser l'Escala, on es celebra el Festival Portalblau  fins el 15 d'agost. Portalblau, un altre dels Festivals de la Costa Brava Girona, barreja en la seva programació diferents disciplines artístiques; això sí, totes tenen un nexe comú: la cultura mediterrània

Què millor que barrejar història i cultura? I és que un concert o qualsevol tipus d'espectacle no s'assaboreix igual en un espai o un altre. L'ambient, l'escenari, el clima que l'envolta resulta bàsic per a emocionar i donar-li un plus a l'espectador. I d'això van sobrats al Festival Portalblau... El Cartell d'enguany, per exemple, ofereix noms com Stay Homas, Texas o Habla de mi en presente, ubicant-los en espais com el fòrum de la ciutat romana d'Empúries o el Mar d'en Massana, un balcó amb vistes al Mediterrani. 










FESTIVAL PORTALBLAU 

Coincidint amb la commemoració del centenari de l'inici de les excavacions oficials d'Empúries, l'estiu del 2008 va néixer al municipi de l'Escala el Festival Portalblau, amb la voluntat de ser un espai de trobada i d'intercanvi cultural a la Mediterrània. El mar Mediterrani i els valors culturals que s'han anat forjant al llarg dels segles esdevenen l'eix conceptual del festival. 

El festival ha iniciat enguany la seva quinzena edició, que es reparteix entre el nucli urbà de l'Escala i les ruïnes d'Empúries, alternant espectacles de teatre, dansa, circ, literatura, fotografia i música. D'aquest manera, i fins el 15 d'agost, podrem gaudir d'espectacles més íntims i de petit format però també dels concerts de noms consolidats com Texas, Stay Homas, Els Catarres o Ara Malikian. 

Nosaltres van assistir a l'espectacle de circ Runa, d'Amer Kabbani, a la muralla de la ciutat grega d'Empúries. Un marc incomparable i que encara va ser més especial perquè va tenir lloc durant la posta de sol. Runa, lluny de ser una obra de circ convencional, reflexiona, amb interpelació i participació directa al públic, sobre la passivitat general d'Occident davant les injustícies i guerres com la de Síria.  















ON MENJAR

Si busqueu un lloc especial on gaudir d'un menjar excel·lent a l'Escala, no dubteu en reservar al Molí de l'Escala. El Molí de l'Escala és un restaurant-hotel amb molta història, i és que es tracta d'un antic molí fariner que conserva elements propis dels segles XII, XVII i XIX. Un espai d'allò més romàntic, tranquil, acollidor i, sobretot, autèntic, on gaudir de la millor gastronomia local, tant en el seu menjador interior com en la seva terrassa, ubicada al portxo de l'entrada.

Cuina mediterrània basada en el producte fresc i de proximitat, això sí, amb un toc innovador de la mà del seu xef Jordi Jacas. A destacar els seus arrossos (vam provar el de pop, sobrassada i pebrots del Padrón i estava deliciós) i la seva carta de peix, que pot variar en funció del peix de llotja que hi hagi aquell dia. En aquest sentit, el millor és deixar-vos aconsellar. No us perdeu tampoc les croquetes de rostit amb anguila fumada del Ter i salda Perigord, el Carpaccio d'ànec de l'Empordà amb foie i oli de trufa o l'escabetx de sardines amb verduretes i cítrics. 










QUÈ VISITAR 

Si visiteu L'Escala o assistiu al Festival Portalblau, resulta imprescindible visitar les ruïnes d'Empúries. Empúries és un d'aquells escenaris privilegiats de la nostra història dels quals encara podem gaudir actualment i per tant, la seva visita resulta obligatòria.  

Porta d'entrada de grecs i romans a la Península Ibèrica, l'Empúries actual es divideix en dues zones: la grega i la romana. Amb una visita d'unes dues hores aproximadament (millor no fer-la al migdia si és estiu), podreu trepitjar els carrers d'Emporion i Emporiae, endinsar-vos en la seva història i conèixer de prop els seus temples, apreciar els mosaics que decoraven els terres de les cases benestants... 

















ON DORMIR 

L'Hotel Voramar és tot un clàssic de de l'Escala i, recuperat i actualizat recentment, resulta ser el lloc ideal on allotjar-te en plena Costa Brava. L'hotel es troba ubicat en ple centre del nucli urbà de l'Escala i a primera línia de mar, després de la Platja del Port d'en Perris. Compta amb 27 habitacions totalment reformades però que mantenen l'essència mediterrània original i que compten amb unes vistes excepcionals al mar Mediterrani. Es pot demanar més? 


Síguenos en Twitter y / Follow us on Twitter and Facebook

No hay comentarios :

Publicar un comentario

Todas las imágenes , asi como las composiciones fotográficas (excepto especificadas) son propiedad de este blog. Si quieres usar alguna de estas imágenes pide permiso ( laflorinatablog@gmail.com ) y cita la fuente (este blog).


Paperblog